top of page

אודות | תחום ה-B.O.T

Artboard 6.png

Birth Oriented Thinking) B.O.T) הינו תחום מקצועי המתמקד בתקשורת רגישה המותאמת לתקופת החיים של הריון, לידה והורות ראשונית ומתן מענה לאתגרים הרגשיים האופיניים בה.
במסגרתו אנו עוסקות בפיתוח מקצועי, מחקר והכשרות ממוקדות לנשות מקצוע מתחומי הלידה, הטיפול והרפואה.  

קרן פרידמן גדסי ייסדה ופיתחה את תחום ה B.O.T דרך דיאלוג ארוך שנים ובנייה משותפת עם שותפות ותיקות לדרך, נשות מקצוע מומחיות בתחומן: הילה לב רן, מפתחת מיזם Women Friendly  - טיפול רפואי ידידותי לנשים, דפני דנון, בעלת קליניקה להדרכת נשות מקצוע וטיפול בנשים במצבים מורכבים סביב הריון ולידה וגלית הרמן, מתמחה בקונסטלציה ופיתוח בארגונים.


התחום קיים בארץ מ 2012, ואת ההכשרות עברו מאז מאות נשות מקצוע מתחומי המיילדות, סיעוד, רפואה, פיזיותרפיה רצפת אגן, דולות, ייעוץ הנקה, פסיכולוגיה, ועוד. 
נשים וזוגות פונים לליווי בגישת B.O.T  לקבל מענה למצבים כגון רמות סטרס גבוהות בהריון או לאחר הלידה, לקראת הפלה, עיבוד חווית לידה קשה, בעקבות אובדן הנקה, לקראת ניתוח קיסרי, לאחר אובדן הריון ועוד.

הנתיבים בהם פועל התחום: 

  • הכשרות לאנשי המקצועות התומכים (הריון-לידה-הנקה-אמהות) - מידע ופרקטיקות לעבודה עם מצבים רגשיים

  • לאנשי מקצועות בריאות הנפש מידע על האלמנטים הייחודיים של עבודה עם נשים בשדה-הלידה

  • פיתוח מודלים לצוותים בחדר לידה לתמיכה עצמית וקולגיאלית בעקבות טיפול במצבים הכוללים טראומה ואובדן

  • בניית פלטפורמות לרשת תמיכה ולמידת עמיתים בקרב אנשי מקצועות הלידה

הייחודיות של המפגש המקצועי עם נשים בשדה הלידה 
(או: למה צריך 'תחום מיוחד'?) 

האינטראקציה המקצועית עם אישה או עם זוג לא מתרחשת בשעה קבועה בשבוע, בחדר מוקפד עם כורסאות נוחות וטישו בקופסה מעוטרת, זה קורה תוך כדי החיים - תוך כדי לידה, תוך כדי הנקה, תוך כדי הליכה הלוך חזור בחדר בניסיון להרגיע את התינוק, תוך כדי הכאב בבדיקה נרתיקית. 


במקרים רבים הסטינג לא סטרילי והתהליך כולל בתוכו חשיפת הגוף (הנקה, לידה), הפרשות גוף,  פריקה רגשית ופיזית. הטיפול כולל לעיתים מגע פיזי כתמיכה בכאב או בעזרה בהנקה.

המפגש יכול להתקיים בסביבה מאתגרת למשל בלילה, בחדר במח' סיכון גבוה, כשהיא בוכה תוך כדי החיבור למוניטור, או בייעוץ הנקה על המיטה בחדר השינה שלהם כי "רק שם היא מצליחה להניק", או במיון יולדות כשהיא הגיעה לגמרי לבד. 

המפגש יכול לכלול גם את בן/בת הזוג, את אמא שלה ולפעמים ילוו אותה אחותה, או חברה טובה או החבר ההומו שהם עושים ביחד ילד בהורות משותפת. והרבה פעמים אנחנו אלו שעושות את הגישור.

אנחנו עובדות בתוך פרדוקס – מצד אחד האולטרה-סאונד הוגינלי, הסביבה רפואית, צירי הלחץ, חשיפת הגוף, חיבור של תינוק לשד – כל אלו (ועוד הרבה כמותם) בעלי פוטנציאל גבוה לעורר טריגרים ותגובות פוסט טראומטיות, מצד שני האינטראקציה אינה טיפול רגשי, היא לרוב מוגבלת בזמן ומוכוונת פעולה (לקבל תמונה של העובר, צירים אפקטיביים, הנקה אפקטיבית..)  

ליווי B.O.T אינו מיועד ליצירת שינוי דפוסים, אלא לעזור לאישה לזהות מה יכול לתמוך בה באתגר הנוכחי/ בעת הלידה / בקשר שלה עם התינוק או עם אחרים.  


נוכחות התינוק, גם בהעדרו. בעבודה בשדה הלידה אנחנו רוצות לעבוד מתוך התפיסה שתמיד יש בתמונה תינוק ואיכות מסוימת של קשר איתו - גם בתקופה בה מתכננים היריון, מנסים להיכנס להריון  וגם כשחווים אובדן הריון.   
 

Artboard 6.png

תמונת המצב


האתגרים בתקופה שסביב הלידה מהווים פוטנציאל לצמיחה אישית כמו גם לפגיעה טראומטית הן עבור הנשים והזוגות והן עבור אנשי המקצוע שמלווים אותם 

עקב הפיצול המקצועי בין תחום הטיפול הרגשי-סוציאלי לתחום הרפואי, נוצר חלל ריק במתן מענה לנשים וזוגות עבור אתגרים רגשיים בתקופה שסביב הלידה   

מקצועות הלידה בארץ (ובמקומות רבים נוספים בעולם) אינם כוללים ליווי תמיכה והדרכה מקצועית עבור המצבים הרגשיים איתם מתמודדים אנשי המקצוע עצמם   

צוותים בחדרי לידה פוגשים תכופות (לעתים ברמה יומיומית) חוויות אובדן ומצבי טראומה פיזיים ורגשיים בהם הם נדרשים לתפקד ללא הכשרה אודות מתן מענה רגשי וללא תמיכה באתגרים האישיים שהם נושאים איתם בעקבות אותם המקרים   

אנשי מקצועות הבריאות נמצאים בעמדה של השפעה חברתית חינוכית, לכן ישנה משמעות לתת את הדעת לנתיב המובלע של השיחה הטיפולית/ הבדיקה 

אתגרים בפיתוח התחום וביישום הפרקטי

האתגר בפיתוח פרקטיקות יעילות וישימות להעמקת התקשורת בתוך סטינג שאינו טיפול רגשי כמו בדיקה רפואית או ייעוץ הנקה, ובתוך מגבלת הזמן וההכרות הקצרה.

ניסיון למצוא דרכים בהן ניתן להטמיע תרבות של עיבוד תהליכים תוך אישיים בקרב אנשי מקצועות הלידה וצוותים מיילדותיים שעובדים בתוך ארגון שבו חשיפה של קושי רגשי נתפסת כחולשה מקצועית. 

חיפוש הדרך שבה מהלך ההכשרה יציע פרקטיקות לטובת תקשורת רגישה עם יולדות ובו בזמן מקום ומענה למצוקות הרגשיות של נשות המקצוע עצמן בעקבות טיפול במצבים כמו טראומה ואובדן. 

דרך העבודה שהגישה מציעה (הקשבה פנימה ויצירת קשר עם החוויה המורגשת בתוך המפגש המקצועי) מובילה לעלייה ברמת רגישות שהביאה איתה קושי רב.  נדרש מאיתנו למצוא כיצד בתהליך מקביל ילמדו כלים לעזרה עצמית ולתמיכה קולגיאלית מותאמת.  
 

Artboard 6.png

מקורות​  ועוד

  • תחקיר רחב של יותר מעשור אודות הצרכים הרגשיים הייחודיים של נשים לקראת לידה בתוכה ואחריה,
    הקשיים והאסטרטגיות שתמכו או שלא תמכו. 

  • שילוב פרקטיקות מתחומי תרפיה כמו עבודה עם טראומה SE (Somatic Experiencing), 
    מיומנויות הקשבה (Focusing) וכלים לויסות סטרס (מיינדפולנס)

  • התבססות על עבודות שנעשו בתחום הפסיכו-נוירו-ביולוגיה לגבי האופן שבו אנחנו יוצרים קשר
    מנקודת מבט פיזיולוגית והבסיס הנוירו ביולוגי של התגובות שלנו. (Interpersonal Neurobiology) 

  • המחקרים והעבודות שנעשו בעשורים האחרונים אודות טראומה ולידה והשפעות של אובדן הריון על נשים ומשפחות. 

  • תפיסת העבודה עם אישה כמערכת משפחתית בין דורית (Family Constellation)

  • הפילוסופיה של המובלע The Philosophy of the Implicit - דרך חדשה לחשוב על תפיסות החיים המוכרות לנו
    (E.T. Gendlin)

  • עקרונות לחשיבה מעבר לקצה (TAE (Thinking At the Edge - סדרה של צעדים שתומכים בפיתוח תיאוריה
    מתוך השדה שאדם פועל בתוכו, פותחה על ידי פרופ' ג'נדלין. (E.T. Gendlin)

מסלול לימודי B.O.T

לימודי B.O.T מיועדים לעוסקים במקצועות הלידה-טיפול-רפואה הפוגשים נשים בתקופת הפריון-הריון-לידה-הנקה-אמהות ראשונית. מסלול ההכשרה בגישת B.O.T כולל מידע על התכנים הרגשיים והנפשיים הייחודיים של שדה הלידה, מעניק הכשרה פרקטית בליווי תהליכים רגשיים עם נשים וזוגות בתקופה שסביב הלידה וכלים לתמיכה עצמית וקולגיאלית לאנשי המקצוע.

bottom of page